top of page
  • Foto van schrijverSuzy

Is lumbale hernia te genezen?

Bijgewerkt op: 2 jan. 2022

Als acupuncturist heb ik in mijn praktijk bijna dagelijks te maken met klachten ten gevolge van wat men in het algemeen “een hernia” noemt. Men kan er erg veel last van hebben en het kan veel beperkingen met zich mee brengen omwille van de pijn in de rug en de benen. Een lumbale hernia nuclei pulposus (LHNP) is een aandoening die wordt veroorzaakt door een uitpuilende tussenwervelschijf. De meest voorkomende klacht bij een lumbale HNP is pijn in de onderrug met uitstralende pijn naar een been (sciatica).


Eerste- en tweedegraads lumbale hernia kan meestal adequaat en met succes behandeld worden volgens de traditionele Chinese behandelingswijze. Acupunctuur en tuina (Chinese therapeutische massage) kan zeer doeltreffend zijn in de behandeling van zowel acute als chronische gevallen. Bij een succesvolle behandeling krijgt de tussenwervelschijf (nucleus pulposus) zijn juiste plaats weer terug in de bindweefselring (annulus fibrosus). De behandeling geeft soms verrassend positieve resultaten. Er zijn gevallen waar zeer erge rugpijn met sciatica, die reeds jaren duurden, reeds na enkele sessies van de behandeling verdween.

Voor een succesvolle behandeling van lumbale hernia is het eerst van belang het onderscheid te maken tussen acute en chronische gevallen. Daarnaast een correcte selectie van acupunctuurpunten en de juiste manipulatie bij de toepassing van tuina. De keuze van die acupunctuurpunten baseert zich vooral op de lokalisatie en de aard van de pijn.

In de praktijk heb ik ervaren dat een gecombineerde behandeling met acupunctuur en tuina veel meer effect geeft dan alleen een acupunctuur behandeling of alleen een tuina behandeling.


175 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page