top of page
  • Foto van schrijverSuzy

Infertiliteit, kan acupunctuur bijstaan met je kinderwens?

Bijgewerkt op: 2 jan. 2022
“Dag Suzy, leuk nieuws! Ik ben zwanger!” Gisteren kreeg ik een sms van een dame die zich al vier maanden in de praktijk laat behandelen om zwanger te worden.


Zij en haar man hadden geen lichamelijke problemen met de voortplanting, maar toch waren ze na drie jaar nog niet zwanger kunnen raken. Dan stelt men zich natuurlijk vragen over onvruchtbaarheid en mogelijke oplossingen.


Koppels met kinderwens zijn in die periode van hun leven dikwijls ook druk bezig met hun carrière, bouwen aan een huis of een thuis, allemaal zaken die extra druk met zich meebrengen.


Als daaruit verstoring van de balans in het lichaam voortvloeit dan kan dat aan de basis liggen van fertiliteitsproblemen. De Chinese geneeskunde richt zich op het herstellen van de harmonie in het lichaam en daarmee het bevorderen van de vruchtbaarheid.


Uiteraard zijn er ook vrouwen die kampen met structurele problemen met de voortplantingsorganen. Afgesloten eileiders kunnen bijvoorbeeld een hindernis zijn om op een natuurlijke manier zwanger te raken.


Kunstmatige bevruchting en IVF bieden mogelijk een oplossing voor deze koppels. Volgens het onderzoek van het Christian-Lauritzen Instituut in Duitsland verhoogt een combinatie met acupunctuur de kans om zwanger te worden met 16%. Zeker een factor om in overweging te nemen wanneer men met vruchtbaarheidsproblemen kampt.

 

Bron: Paulus, W. E., Zhang, M., Strehler, E., El-Danasouri, I., & Sterzik, K. (2002). Influence of acupuncture on the pregnancy rate in patients who undergo assisted reproduction therapy. Fertility and Sterility, 77(4), 721–724. https://doi.org/10.1016/s0015-0282(01)03273-3

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page