• Suzy

Acupunctuur kan de nasleep van COVID-19 helpen

Bijgewerkt op: jun 15

Sinds eind 2019 gaat de COVID-19 pandemie de wereld rond. Tot nu toe zijn er wereldwijd meer dan 174 miljoen mensen besmet met COVID-19, met meer dan 1 miljoen in België. 76% van de patiënten rapporteert een of meerdere blijvende klachten zelfs 4 weken nadat ze genezen zijn.


Mensen hebben een zelfgenezend vermogen dat normaal gezien na de ziekte voor volledig herstel zorgt. Wanneer echter na 4 weken bepaalde klachten blijven aanhouden dan spreken we van:

  • post-COVID-19 condities

  • sequelae of COVID-19

  • nasleep van COVID-19

  • long COVID-19

Een ernstige besmetting van COVID-19 kan de ondermeer het weefsel van de longen veranderen naar vezel; deze verandering is onomkeerbaar. Doordat de longen onvoldoende hun werk doen krijgen de hersenen en de andere organen te weinig zuurstof. Dit kan op zijn beurt dan weer de oorzaak zijn van functionele problemen bij de hersenen, het hart en de lever. We herkennen hierin nasleep van COVID-19.


De meest voorkomende klachten na COVID-19 zijn: vermoeidheid, kortademigheid, hoesten, pijn of druk in de borst, hoofdpijn, verminderde concentratie, moeilijk denken, depressie, spierpijn, gewrichtspijn, alsook het verlies van smaak- en reukzin.


In China speelt de Chinese geneeskunde een belangrijke in de aanpak van post-COVID-19. Men gebruikt hierbij vooral acupunctuur en/of kruiden. De patiënten genezen als gevolg veel sneller en men beperkt hiermee de kans op nasleep.


De Chinese geneeskunde vertrekt hierbij door de longenergie te herstellen en te stimuleren. Gericht op elke specifieke casus stelt de acupuncturist voor de patiënt een behandelingsplan op om het immuunsysteem te versterken, aangetaste organen te harmoniseren, de energiebalans te herstellen en de geest te ankeren. Hierdoor wordt het mogelijk de nasleep van COVID-19 geheel of gedeeltelijk te genezen.


14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Is lumbale hernia te genezen?

Als acupuncturist heb ik in mijn praktijk bijna dagelijks te maken met klachten ten gevolge van wat men in het algemeen “een hernia” noemt.