top of page
  • Foto van schrijverSuzy

Stress en depressie, acupunctuur kan helpen

Bijgewerkt op: 9 jan. 2022


In mijn praktijk komt het meer en meer voor dat mensen me vertellen dat ze veel stress hebben en dat ze vaak de dag met een slechte stemming doorbrengen. Hierbij vertelt men me over klachten zoals sombere gedachten, vermoeidheid, angst, slapeloosheid, over het verminderen of vermeerderen van de eetlust, verdrietigheid , veel wenen enzovoort. Wanneer deze gevoelens lange tijd blijven kan dat leiden tot depressie.


Volgens de Chinese geneeskunde wordt de depressie veroorzaakt door langdurige stress en frustratie. Dan vormt er zich stagnatie die de energiestroming in het lichaam verstoort, en als gevolg ook het evenwicht tussen Yin en Yang. Dat laatste beïnvloed dan weer onze emoties.


Indien deze toestand gedurende langere tijd aanhoudt, dan kan die tot uitputting van onze energiereserves leiden.


De symptomen variëren van grote vermoeidheid, moeilijk functioneren, moedeloosheid, sombere gedachten en wisselende stemming. Ook agitatie, prikkelbaarheid of rusteloosheid, angstgevoelens, moeten huilen zonder reden of abnormale emotionele reacties worden vermeld onder de klachten. In extreme gevallen kan depressie zelfs leiden tot neiging tot zelfdoding.


Acupunctuur werkt ernaar om het evenwicht in het lichaam te herstellen, de energie beter te doen stromen en de stagnatie op te heffen.


De acupuncturist stelt voor iedere patiënt een individueel behandelingsplan op, dat gebaseerd is op de gemelde klachten samen met een tong- en polsdiagnose. De daaruit volgende behandeling kan in vele gevallen al snel effect geven; bij het merendeel van de patiënten is er al verbetering merkbaar na twee of drie behandelingen.


Ook vermeldenswaardig is dat een gecombineerde behandeling van acupunctuur met Chinese drukpuntmassage (Tuina) uitermate bevorderlijk is voor het behandelen van mensen die lijden aan een depressie.


Niet alleen het behandelen van de symptomen is belangrijk, ook de omgeving van de patiënt heeft invloed op het genezingsproces. Zo zal de patiënt aangespoord worden om, waar mogelijk, bepaalde externe factoren te veranderen en/of zijn eigen levenswijze of levenshouding aan te passen. Zo werkt de patient zelf actief mee aan zijn bewustwordingsproces.


Uit een Britse gerandomiseerde en gecontroleerde studie concludeerde men dat het toevoegen van acupunctuur aan de begeleidende sessies bij behandeling van 755 patiënten, gediagnosticeerd met depressie (Beck Depression Inventory BDI-II score ≥ 20), een zeer gunstige invloed had op de vermindering van de graad van de depressie. (Zie bron onderzoek hierna). 

Bron: MacPherson, H., Richmond, S., Bland, M., Brealey, S., Gabe, R., Hopton, A., Keding, A., Lansdown, H., Perren, S., Sculpher, M., Spackman, E., Torgerson, D., & Watt, I. (2013). Acupuncture and Counselling for Depression in Primary Care: A Randomised Controlled Trial. PLoS Medicine, 10(9), e1001518. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.100151869 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page